Spletna stran ni varna? – Chrome 68

Z današnjim dnem izide nova verzija Google spletnega brskalnika Chrome 68. Vse uporabnike, ki si bodo posodobili brskalnik, bo Chrome sedaj še vidneje opozarjal, da spletne strani, ki ne zavarujejo komunikacije s šifriranjem, niso varne.

Kaj to pomeni za uporabnike?

Za uporabnike, ki brskamo po spletnih straneh, to pomeni, da se je spletnim stranem, ki ne uporabljajo komunikacije s šifriranjem, bolje izogniti.

Spletne strani, ki uporabljajo šifriranje, lahko prepoznamo po naslovu, ki je vpisan v naslovni vrstici, le-ta se mora začeti s https in ne s http (razlika je v črki s, ki je na koncu).

Predvsem se moramo izogibati takšnim spletnim stranem http, ki od nas zahtevajo vpisovanje kakršnih koli osebnih podatkov. Torej moramo biti predvsem pozorni na spletne strani, pri katerih opravljamo bančne transakcije, pri spletnih trgovinah, spletnih straneh, ki omogočajo poslovanje s kriptovalutami, spletnih straneh za zmenkarije ipd.

Kaj to pomeni za upravitelje spletnih strani?

Če pa ste lastnik spletne strani in vaša spletna stran še nima SSL certifikata, pomeni da si ga morate čim prej namestiti. V nasprotnem primeru se bo kaj hitro zgodilo, da bodo potencialni uporabniki vaše spletne strani stran obravnavali kot ne-varno in ji ne bodo zaupali.

Vendar bodite pozorni pri izbiri SSL certifikatov. Obstaja velika razlika med različnimi ponudniki SSL certifikatov. Moje priporočilo je, da si izberete Entrust SSL Certificate.