Na HP prenosnikih je nameščena zlonamerna koda

Podjetje HP je sedaj tudi uradno potrdilo, da je bilo na veliko število HP prenosnikov nameščen program za beleženje tipk (keylogger), in to na vseh HP prenosnikih, ki so bili prodani po letu 2012. Z zlonamernim programom keylogger naj bi bili opremljeni vsi HP prenosniki iz družin  EliteBookProBookPavilionZBookCompaqOmen in Envy.

To računalniško ranljivost je odkril strokovnjak za računalniško varnost Michael Myng po naključju, ko je preverjal gonilnik tipkovnice SynTP.sys, da bi pridobil nadzor nad njeno osvetlitvijo. Na srečo je “keylogger” privzeto onemogočen, skrbi pa dejstvo, da ga omogoči preprost vnos v registru, kar je voda na mlin spletnim nepridipravom vseh vrst.

Čeprav je podjetje HP sporno kodo takoj onemogočilo, bi jo lahko napadalec s fizičnim dostopom do računalnika enostavno aktiviral s spremembo vrednosti v registru. Če uporabljate prenosne računalnike HP družin EliteBook, ProBook, Pavilion, ZBook, Compaq, Omen in Envy, vam priporočamo, da odstranite gonilnike in namestite nove, saj naj bi bili ti brez zlonamerne kode. To boste najenostavneje naredili tako, da boste ponovno namestili operacijski sistem.